Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Αποστολή στη Βουλγαρία - Αγοραπωλησία ανθρώπων

Ό,τι διαβάσετε είναι ρεπορτάζ. Είναι πραγματικό. Πήγαμε, τα είδαμε, τα καταγράψαμε. Μόλις 10 λεπτά από την Ελλάδα πωλούνται και αγοράζονται άνθρωποι. Είναι γνωστό και τραγικό αλλά κυρίως είναι χυδαία εύκολο. Σε μια δύσκολη περίοδο για μένα αποφάσισα να κάνω αυτό το ρεπορτάζ και να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή μου. Ακούγεται εγωπαθές αλλά πιστέψτε με θα ευχόμουν να μην είχα περάσει ό,τι πέρασα και να μην ένιωθα ποτέ την ανάγκη να φτάσω στα όριά μου. Στην ουσία αυτό έκανα. Πήγα να κάνω το πιο επικίνδυνο θέμα που είχαμε στο γραφείο. Ήταν η λογική της κατηφόρας. Σκεφτόμουν ότι δεν είχα τίποτα να χάσω. Το ρεπορτάζ παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 4/6/2007.


Πωλείται… άνθρωπος
Καλός και φθηνός. «Νιέμα προμπλέμα».


Στο Σαντάνσκι, αν έχεις λεφτά, μπορείς να αγοράσεις άνθρωπο. Μπορείς και να τον νοικιάσεις με λίγα ευρώ για ένα χρόνο. Μπορεί να το κάνει ο καθένας. Εδώ είναι Βαλκάνια…



Αποστολή στη Βουλγαρία.

Το Σαντάνσκι είναι η πρώτη πόλη που συναντάς στο δρόμο προς τη Σόφια μπαίνοντας στη Βουλγαρία από τον Προμαχώνα. Λέγεται ότι είναι το καλύτερο φυσικό θεραπευτήριο άσθματος στην Ευρώπη και θεωρείται το «Κολωνάκι της Βουλγαρίας». Πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι Έλληνες από τη βόρεια Ελλάδα (κυρίως από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη) προτιμούν το Σαντάνσκι για τις αγορές τους εξαιτίας των χαμηλών τιμών καθώς επίσης και πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν φθηνά ακίνητα στη γειτονική χώρα.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πόλης, που διοικείται απόλυτα από τη βουλγάρικη μαφία και έχει βασική πηγή εσόδων τους Έλληνες και τις «ορέξεις» τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι Βούλγαροι που ασχολούνται με το παράνομο παραεμπόριο λευκής σαρκός, ναρκωτικών και πλαστών χαρτονομισμάτων μιλούν ελληνικά… χωρίς να έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα. Οι Βούλγαροι φρόντισαν να δημιουργήσουν μια απόλυτα «λειτουργική» πόλη, σαν ένα τεράστιο σκηνικό χολιγουντιανής μαφιόζικης ταινίας που ο πρωταγωνιστής (Έλληνας πελάτης) μπορεί να κάνει ό,τι αρρωστημένο έχει φανταστεί ή έχει δει στις αμερικάνικες ταινίες. Μπορεί να διασκεδάσει με γυναίκες, ναρκωτικά, αλκοόλ, μπορεί να αγοράσει ή να νοικιάσει άνθρωπο, μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο.. πάντα με πολύ λίγα ευρώ. Στο Σαντάνσκι δεν ρωτάς αν μπορείς να κάνεις κάτι που σκέφτηκες. Ρωτάς μόνο πόσο κάνει… Στο Σαντάνσκι πωλούνται άνθρωποι. Και τους αγοράζουν Έλληνες…



Πορνεία
Η πορνεία στο Σαντάνσκι, την πόλη με το υψηλότερο ποσοστό aids στα Βαλκάνια, αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της αγοράς της πόλης και φυσικά της μαφίας που κινεί τα νήματα ανενόχλητη από την αστυνομία… την οποία δεν λογαριάζει κανείς. Έλληνες καθημερινά επισκέπτονται τη γειτονική χώρα και «ψωνίζουν» φθηνές όμορφες νεαρές Βουλγάρες. Οι περισσότερες κοπέλες εργάζονται περιστασιακά για τα χρήματα, κρυφά από τους γονείς τους. Συναντήσαμε φοιτήτριες, ανήλικες, μανεκέν, κοπέλες που εργάζονται το πρωί σε άλλη γειτονική πόλη αλλά ο μισθός των 200 ευρώ το μήνα δεν τους φτάνει. Οι κοπέλες παίρνουν το 30 % από τη βίζιτα. Φυσικά δεν μπορούν να δουλέψουν μόνες τους χωρίς να δίνουν ένα ποσοστό στη μαφία. Οι νταβατζήδες έχουν τους ανθρώπους τους, τους νταραβεριτζήδες, οι οποίοι ψαρεύουν τους Έλληνες πελάτες από το πάρκιγκ της πόλης και αναλαμβάνουν με 20 ευρώ να φροντίσουν για τη «διασκέδασή» τους καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.
Ο δικός μας νταραβεριτζής ήταν ο Τάσος. Φυσικά μιλούσε ελληνικά. Χωρίς να μας ρωτήσει, μας είπε ότι θα μας βρει όμορφες γυναίκες. Μας οδήγησε στο δικό του νταβατζή, τον Ρομέο για να διαλέξουμε από τις «πουτάνες» του. Μας πήγε στο μπαρ ενός ξενοδοχείου όπου μέσα καθόντουσαν 5-6 νεαρές κοπέλες. Μέχρι να επιλέξουμε τις Βουλγάρες «Αφροδίτες» μας, μας ενημέρωσαν για το κοστολόγιο. Κοστίζει 50 ευρώ η μία ώρα και μετά κάθε ώρα 10 ευρώ επιπλέον. (Οι τιμές είναι διπλάσιες από τη Σόφια αλλά η πρωτεύουσα είναι 180 χλμ. μακριά). Τουλάχιστον οι 3 φαινόντουσαν ανήλικες. Καθόντουσαν στα διπλανά τραπέζια και περίμεναν να τις κοιτάξουμε για να κερδίσουν την προτίμησή μας. Συνεχώς δίπλα μας και ο Παύλος, ο μπράβος του νταβατζή (φυσικά μιλούσε και εκείνος ελληνικά), ο οποίος προσπαθούσε να μας πείσει ότι το «εμπόρευμά» του είναι το καλύτερο και θα μείνουμε πολύ ευχαριστημένοι. Έφερε τις δύο στο τραπέζι μας και μας τις διαφήμιζε ως τις καλύτερες που προτιμούν συνήθως οι Έλληνες πελάτες του. Παρότι επέμεναν ότι είναι 20 ετών, η μία δεν έμοιαζε να είναι πάνω από 17. Μετά από λίγο ήρθε και ο Ρομέο και μας συστήθηκε ως ο νταβατζής που μπορεί να κανονίσει τα πάντα για εμάς. Διαλέξαμε δύο κοπέλες για τρεις ώρες και πληρώσαμε 140 ευρώ, 70 ευρώ για την καθεμία. Πήγαμε στο ξενοδοχείο με την Ναταλία και την Έλλη. Η Ναταλία μας είπε ότι ήταν 21 ετών αλλά φαινόταν μεγαλύτερη και η Έλλη μας είπε ότι ήταν 20 ετών αλλά φαινόταν μικρότερη. Και οι δύο κοπέλες μιλούσαν σπαστά ελληνικά ή λίγα αγγλικά ικανά για να συνεννοηθείς. Η Έλλη εργαζόταν στο Σαντάνσκι τα τελευταία 4 χρόνια δηλαδή από τα 16 της. Είχε πετύχει αρκετούς Έλληνες νευρικούς πελάτες που μεθυσμένοι άσκησαν βία πάνω της και δεν είχε την καλύτερη γνώμη για μας. Μας είπε ότι πρόσφατα κάποιος νεαρός Έλληνας τη χτύπησε μαστουρωμένος. Η Ναταλία βρισκόταν λιγότερο καιρό στην πόλη. Μόλις πριν από 3 μέρες είχε χωρίσει με τον αρραβωνιαστικό της που εργαζόταν στη Βάρνα. Ποτέ δεν του είχε πει την αλήθεια για τη δουλειά της. Για μήνες του έλεγε ότι εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ στη Σόφια. Περιμένει και αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί για να φτιάξει τη ζωή της. Την επόμενη μέρα από έναν άλλο νταβατζή, τον Μάριο, πήραμε την Έλλη και τη Ντίνα. Η Έλλη ήταν 28 χρονών, μητέρα δύο παιδιών, που προσπαθούσε για καιρό να πάρει διαζύγιο από τον άντρα της που την κακοποιούσε βάναυσα. Τα απίστευτα σημάδια που είχε στο σώμα της επιβεβαίωναν τα όσα έλεγε. Η Ντίνα είχε μάλλον καλύτερη τύχη στη ζωή της. Είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο προσπαθώντας να ξεφύγει από την πορνεία και κατάφερε να βρει δουλειά ως καθαρίστρια σε πόλη της Βορείου Ελλάδος. Στο Σαντάνσκι ήρθε μόνο για το καλοκαίρι και τώρα εργάζεται για να ενισχύσει το εισόδημά της.
Οι ιστορίες των περισσότερων κοριτσιών λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Είτε έκαναν την προσπάθειά τους να φύγουν στο εξωτερικό αλλά τις απέλασαν και επέστρεψαν στη «δουλειά» είτε εργάζονται για να μαζέψουν χρήματα προκειμένου να φύγουν στο μέλλον. Το όνειρο είναι ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα ζωή στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο σκοπός. Το μέσο για να το πετύχουν είναι να ξαπλώνουν με Έλληνες τουρίστες κάθε βράδυ στο κρεβάτι ενός διαφορετικού ξενοδοχείου.
Μετά από 2 μέρες στην πόλη καταλάβαμε ότι πόρνες στο Σαντάνσκι μπορείς να βρεις παντού. Βρήκαμε γυναίκες σε εστιατόριο, σε καφετέρια, σε μπαρ, σε «μπουζουκτσίδικο» με ζωντανή μουσική, σε δεκάδες ξενοδοχεία. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κάτσεις σ’ ένα τραπέζι και να μιλήσεις ελληνικά. Σε λίγο θα έρθει ο υπεύθυνος του καταστήματος και θα σε ρωτήσει αν θες γυναίκες. Θα σου δείξει 2-3 που κάθονται σ’ ένα τραπεζάκι παραπέρα και θα τηλεφωνήσει στο νταβατζή με τον οποίο συνεργάζεται για να φέρει και άλλες για να διαλέξεις. Αν δεν σου αρέσει καμία, χαιρετάς και φεύγεις, αφού πάρεις το κινητό του ενδιάμεσου για να του τηλεφωνήσεις την επόμενη φορά που θα πας στη Βουλγαρία και αυτός θα έχει καλύτερο «εμπόρευμα».



Ναρκωτικά
Στο Σαντάνσκι βρίσκεις σκληρά ναρκωτικά στη μισή τιμή απ’ ότι στην Ελλάδα. Σου τα προτείνουν για να περάσεις ομορφότερα με την κοπέλα που διάλεξες ενώ συχνά σ’ ενημερώνουν πριν επιλέξεις γυναίκα, ποια κοπέλα κάνει χρήση, ως πλεονέκτημα για να τη διαλέξεις. Τη δεύτερη φορά που συναντήσαμε τον Ρομέο, μας είπε ότι η βασική δουλειά του είναι το εμπόριο ναρκωτικών. Πουλάει ηρωίνη 20 ευρώ το γραμμάριο και κοκαϊνη 60 ευρώ το γραμμάριο στους πελάτες. Αφού κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του μετά από μέρες στο Σαντάνσκι και τον πείσαμε ότι πήγαμε στη Βουλγαρία για τέτοιες «δουλειές», μας ανοίχτηκε.
Τον συναντήσαμε μεσημέρι σ’ ένα ξενοδοχείο απολύτου εμπιστοσύνης. Ήρθε και πάλι με τον μπράβο του, τον Παύλο και ήταν πιο σοβαρός και αυστηρός απ’ ότι συνήθως. Μας είπε ότι συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες και το σχέδιο που εφαρμόζει είναι απλό. Την ηρωίνη αναλαμβάνει να την περνάει αυτός από το τελωνείο και την αφήνει σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο στην εθνική Σερρών – Θεσσαλονίκης. Από τη στιγμή που την παραλαμβάνουμε από εκεί, πρέπει σε δύο μέρες στο ίδιο σημείο ν’ αφήσουμε τα λεφτά. Το κιλό κοστίζει 22000 ευρώ. [Ο Έλληνας που την αγοράζει, αν την πουλήσει ανά γραμμάριο, με τις τιμές της ελληνικής αγοράς, κερδίζει σχεδόν τα τριπλάσια]. Αν δεν υπάρχουν τα λεφτά στο σημείο, την ώρα που πρέπει, η δουλειά «χαλάει» και στέλνει άνθρωπό του να μας σκοτώσει. Απλές και καθαρές δουλειές.




Συμβόλαια θανάτου
Κατά την παραμονή μας στο Σαντάνσκι, και αφού πείσαμε τους ανθρώπους της μαφίας που συναντήσαμε ότι έχουμε πολλά λεφτά και άρα είμαστε εκλεκτοί πελάτες, μάθαμε και πόσο κοστίζουν τα συμβόλαια θανάτου. Όλα κανονίζονται αν δώσεις 30 ευρώ (θεωρείται γερό φιλοδώρημα) στον νταραβεριτζή σου.
Συναντηθήκαμε με τον Τάσο, ένα Βούλγαρο 26 ετών σε κεντρικό καφέ της πόλης. Εμείς του είπαμε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα με κάποιον τύπο στην Ελλάδα και εκείνος μας έδωσε τη λύση. Με τη διεύθυνση, τα στοιχεία, μια φωτογραφία του τύπου και με 300 ευρώ, Βούλγαρος περνάει τα σύνορα, του σπάει και τα δύο πόδια και επιστρέφει αυθημερόν. Τα μισά λεφτά μπροστά και τα υπόλοιπα μετά τη «δουλειά». Αν θες ο τύπος να πεθάνει θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω –γύρω στα 1000 ευρώ- αλλά γίνεται και αυτό εύκολα και γρήγορα. Μας είπε ότι είναι πολλοί οι Έλληνες που κανονίζουν τέτοιες δουλειές και πληρώνουν για να «καθαρίζουν». Μάλιστα και ο ίδιος ο Τάσος είχε κανονίσει μια παρόμοια υπόθεση στο παρελθόν για λογαριασμό ενός καλού του πελάτη από τη Θεσσαλονίκη που είχε πρόβλημα με κάποιον Αλβανό.


Εμπόριο λευκής σαρκός
Το εντυπωσιακό στοιχείο του ρεπορτάζ δεν είναι ότι οι νταβατζήδες σου παζαρεύουν τις γυναίκες που δουλεύουν για αυτούς, για να τις νοικιάσεις ή να τις αγοράσεις. Είναι ότι ακόμη και οι κοπέλες θεωρούν την πώλησή τους ως ένα φυσικό πιθανό ενδεχόμενο στη ζωή τους.

Ενοικιάζεται…άνθρωπος
Παρουσιαστήκαμε ως άνθρωποι που δουλεύουμε για λογαριασμό ενός πλούσιου Έλληνα που θέλει να νοικιάσει γυναίκες. Πρώτα μιλήσαμε για αυτό στον νταραβεριτζή μας Τάσο και εκείνος μας παρέπεμψε στον αδελφό του, που κάνει αυτή τη δουλειά… νοικιάζει γυναίκες σ’ Έλληνες για λογαριασμό της μαφίας. Μιλήσαμε μαζί του και κανονίσαμε να μας φέρει 2 γυναίκες που είχε ανοίκιαστες εκείνη την περίοδο για να τις δούμε και να διαλέξουμε.
Λίγες ώρες μετά, μας έφερε μία κοπέλα στο ξενοδοχείο λέγοντάς μας ότι η άλλη είχε δουλειά και θα τη βλέπαμε την επόμενη μέρα. Μας είχε φέρει όμως να δούμε τη Μιλένα. Η Μιλένα, 28 χρονών μιλούσε πολύ καλά ελληνικά, παρότι είχε έρθει μόνο μια φορά στην Ελλάδα στο παρελθόν για 2-3 μέρες, ήταν ψηλή και όμορφη και χρειαζόταν τα χρήματα για την άρρωστη μητέρα της που έπρεπε να κάνει μια σοβαρή εγχείρηση. Όλη η συνεννόηση με το νταβατζή για την αμοιβή έγινε φυσικά μπροστά της. Ο τύπος μας είπε ότι η Μιλένα για ένα χρόνο κάνει 1500 ευρώ!!! Τα μισά λεφτά μπροστά και τα υπόλοιπα στο τέλος. Η κοπέλα θα πάρει το 1/3 από αυτά και θα κάνει ό,τι θέλει ο πελάτης για ένα χρόνο. Αν θέλει ο πελάτης μπορεί να τη βάλει να δουλεύει στην Ελλάδα ως πόρνη για αυτόν ή να τη στέλνει για βίζιτες στους φίλους του ή να της βρει άλλη δουλειά, από την οποία θα παίρνει και πάλι το ποσοστό του, αρκεί η κοπέλα εκτός από τη διαμονή και τη διατροφή της, να βγάζει 300 με 400 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η συμφωνία. Νοικιάζεις έναν άνθρωπο και τον κάνεις ό,τι θέλεις… με 1500 ευρώ!!!



Πωλείται… άνθρωπος.
Στον Ρομέο, τον μεγαλονταβατζή, κάναμε διαφορετική πρόταση. Του ζητήσαμε να αγοράσουμε μία από τις κοπέλες που εργάζονται για αυτόν, τη Μποριάνα, 22 ετών, φοιτήτρια Βιολογίας. Οι γονείς της καλλιεργούν χασισόδεντρα στη Σόφια και η μεγαλύτερη αδελφή της εργάζεται ως πόρνη στη Γερμανία. Η ίδια θέλει να φύγει από το Σαντάνσκι όπου εργάζεται τους τελευταίους 4 μήνες και να επιστρέψει στη Βάρνα που δούλευε παλαιότερα όπου τα χρήματα είναι καλύτερα. Του είπαμε ότι τη θέλουμε και εκείνος μας είπε ότι μπορεί να μας την πουλήσει για 4.000 ευρώ!!! Με 4.000 ευρώ μας τη δίνει για πάντα, αρκεί να κανονίσουμε εμείς τα διαδικαστικά με τα χαρτιά της. Τα λεφτά πρέπει να τα δώσουμε μπροστά και την ίδια μέρα την αγοράζουμε. Η δουλειά θα γίνει χέρι με χέρι. Τον ρωτήσαμε αν πρέπει να μιλήσουμε και στην ίδια την κοπέλα και εκείνος γέλασε… Δώσαμε τα χέρια και η δουλειά έκλεισε. Συμφωνήσαμε να αγοράσουμε έναν άνθρωπο.
Στη Βουλγαρία κανείς δεν σκέφτεται την αστυνομία. Στο κεντρικό δρόμο της μικρής πόλης λαμβάνει χώρα ένα απίστευτων διαστάσεων όργιο αγοραπωλησίας ανθρώπων και η αστυνομία παραμένει άφαντη. Εκατοντάδες γυναίκες όλων των ηλικιών περνούν ετησίως τα σύνορα και έρχονται στην Ελλάδα για να δουλέψουν ως πόρνες ή να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των αφεντικών τους, αυτών που τις νοίκιασαν ή τις αγόρασαν. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Ελλήνων που συνελλήφθησαν στην Ελλάδα για μαστροπεία και διατηρούσαν διαμερίσματα με δεκάδες νοικιασμένες Βουλγάρες. Αυτά είναι γνωστά. Άνθρωποι πωλούνται και αγοράζονται. Δεν ξέραμε μόνο το πόσο χυδαία εύκολο είναι…

6 σχόλια:

SYNTHIA είπε...

Βγάλε τις φωτό μου απο το blog σου, γιατί αλλιώς...... οι κίνδυνοι που σε παραφυλούν θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο....Ξέρεις εσύ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι πλανόδιοι μαστροποί που ψαρεύουν Έλληνες ...shoppers από τον κεντρικό πεζόδρομο του Σαντάνσκι, μέρα μεσημέρι, είναι κάτι που όσοι έχουν ταξιδέψει εκεί το γνωρίζουν. Κωλοπαιδισμός και φτηνή (των 50 ευρώ) μαγκιά από τη μια μεριά των συνόρων, φτώχεια και αγώνας για την επιβίωση από την άλλη... τα συστατικά της επιτυχίας της «ανθηρής» αυτής επιχείρησης!

Ανώνυμος είπε...

He put smiles on millions of faces when he helped invent farmacia on line.
Two Britons were detained in the UK had been similar to average, it would
behoove you to also look straight ahead at the man or woman above 65 a long time.


Feel free to surf to my website ... look these up

Ανώνυμος είπε...

paphos car hire does require an annual evaluation of the Eurozone generally.
For the comfort of the tourists are happy with them or you found them
walking nearby.

My web-site: paphos car hire cyprus :: www.meehwa.com :
:

Ανώνυμος είπε...

Ολο το ρεπορταζ ειναι παπατζα και προπαγανδα...εγω δεν ειδα ποτε τιπτα απο ολες αυυεςς τις χαζομαρες

Unknown είπε...

Ο κόσμος έχει χαζέψει Δεν πάμε καθόλου καλά