Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Κειμενο διαμαρτυρίας για την απίστευτη λογοκρισία

Το συγκεκριμένο κείμενο το έγραψα εκπροσωπώντας όλους τους ρεπόρτερ της δημοσιογραφικής ομάδας των εκπομπών ΖΟΥΓΚΛΑ και ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ στην αρχή της τηλεοπτικής σεζόν όταν ο ALPHA μας έκοψε την έρευνα για το μαύρο πολιτικό χρήμα. Τότε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποφάσισε να μην κάνει πίσω και να φύγει από το κανάλι με το "χρυσό" συμβόλαιο και να καταφύγει στο ALTER με σαφώς μειωμένες αποδοχές προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η δημοσιογραφική έρευνα. Είναι από τις περιπτώσεις που σε πορώνει ο εργοδότης σου και νιώθεις τυχερός για τις επιλογές που έχεις κάνει στη ζωή σου.

Το κείμενο γράφτηκε μία ή δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της αποχώρησής μας από το κανάλι της Κάντζας και δημοσιεύθηκε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Το βρήκα ψάχνοντας το αρχείο μου και αποφάσισα να το κρατήσω περισσότερο για την όμορφη αγωνιστική ανάμνηση...



Λοιπόν αυτή η ιστορία με την απαγόρευση της προβολής των εκπομπών μας εκτός από το τρομερό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, φαίνεται να έχει πολύ μέλλον ακόμη παρασκηνιακά. Ξεκινήσαμε με ένα μεθοδευμένο πρόστιμο από το ΕΣΡ που σκοπό είχε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης εις βάρος μας. Συνεχίσαμε με μια σειρά μεθοδευμένων επιθέσεων εναντίον μας από τους τηλεοπτικούς μας συνομιλητές που στόχευαν να μας βγάλουν αναξιόπιστους και συνεχίζουμε αυτές τις μέρες με τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που όπου σταθούν και όπου βρεθούν, φωνάζουν και διατείνονται ότι το ρεπορτάζ είναι περίπου ανέτοιμο, δήθεν ατεκμηρίωτο και τα στοιχεία ανεπαρκή.

Εμείς λοιπόν τους ρωτάμε
Είδατε το ρεπορτάζ πριν βγάλετε τα συμπεράσματά σας;
Μήπως ζητήσατε να το δείτε και σας το αρνηθήκαμε και δεν το θυμόμαστε;
Σας ενδιαφέρει να το δείτε; ή καλύτερα Αντέχετε; ή ακόμη καλύτερα Αντέχουν τα αφεντικά σας;

Ακούστε κύριοι που ο ρόλος σας είναι τόσο ύποπτος όσο και η επιμονή σας να κρίνετε κάτι που δεν έχετε δει.
Όταν έρχεται η στενότερη συνεργάτις μεγάλου και πασίγνωστου επιχειρηματία και μας λέει στην κάμερα ότι «εγώ η ίδια έβαζα τα εκατομμύρια σε σάκκους και τους έδινα στον οδηγό κορυφαίου πολιτικού του τόπου» οφείλουμε να το ακούσουμε. Όταν μάλιστα το αποδεικνύουμε, με τον πιο ατράνταχτο τρόπο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε ακόμη και αν χρειαστεί να φύγουμε από το κανάλι μας.

Προσέξτε κύριοι που έχετε επιλεκτική αντίληψη και ακοή.
Όταν υπάρχει μαρτυρία αυτόπτη και αυτήκοου μάρτυρα ότι πολιτικοί λαδώνονται, υπουργοί γίνονται εντολοδόχοι επιχειρηματιών και εκπρόσωποι των συμφερόντων τους στη Βουλή, εμείς το θεωρούμε πρώτο θέμα που αξίζει και να μείνεις άνεργος προκειμένου να φθάσεις το δημοσιογραφικό μαχαίρι μέχρι το πολιτικοδιαπλεκόμενο κόκκαλο και να μάθει όλη την αλήθεια ο κόσμος. Βέβαια, ο κόσμος τα ξέρει. Το ΕΣΡ και ο Συνασπισμός τα έχουν κρυφό καμάρι.

Πιστέψτε μας κύριοι που αγωνιάτε για την αξιοπιστία μας.
Όταν έχουμε στη διάθεσή μας έγγραφα – ντοκουμέντα μέσα από το λογιστήριο ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, που αποδεικνύουν διακίνηση μαύρου χρήματος, ύποπτα παιχνίδια με το προεκλογικό πλαφόν που ακυρώνουν κάθε κανόνα τίμιου αγώνα και καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατικής ισότητας μεταξύ των κομμάτων, οφείλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να μην τα κρατήσουμε ερμητικά κλειστά. Όταν τα έγγραφα αυτά έχουν τις ιδιόχειρες υπογραφές των υπευθύνων του κόμματος και αποδεικνύουν ανεπίσημες συναλλαγές εκατομμυρίων, φοροδιαφυγή και πολύ, μα πάρα πολύ μαύρο κομματικό χρήμα, τότε θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης όσο σκληρή και αν είναι αυτή.

Όταν από τα 18 εκατομμύρια που πληρώνει το κόμμα, κόβεται τιμολόγιο μόνο για το ένα, ο δημοσιογράφος οφείλει να διερωτηθεί και να ψάξει πόσα γλίτωσε το κόμμα από το φόρο που δεν απέδωσε και άρα έκλεψε από το κράτος, μα κυρίως από πού βγήκαν αυτά τα 17 εκατομμύρια; Γιατί αν δηλώνεις ότι τα ξοδεύεις, πρέπει να δηλώνεις και ότι τα έχεις. Αυτά τα 17 εκατομμύρια που δεν φαίνονται επίσημα ότι δόθηκαν, πρέπει ανεπίσημα να βγήκαν από κάπου, δηλαδή από ένα αδήλωτο, ανεπίσημο ταμείο, που είναι γεμάτο με μαύρο κομματικό χρήμα. Την πρόσθεση θα την κάνουμε «στον αέρα».

Τα έγγραφα που η έρευνα αποκάλυψε και έβγαλε από τα σκονισμένα ράφια ενός αρχείου, κρύβουν χρόνια τώρα τα μεγάλα τους μυστικά. Αρκεί απλά να θες να τα ακούσεις. Έχουν να σου πουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για όλους τους υπευθύνους των οικονομικών του κόμματος που τα υπογράφουν και άρα τα εγκρίνουν. (Συνεπώς δεν μπορούν αυτήν τη φορά να τα χρεώσουν σ’ έναν υπάλληλο. Είναι κεντρική κομματική τακτική). Αν επιμείνεις λίγο ακόμη, τα ίδια έγγραφα θα σου στρέψουν την προσοχή στους ελεγκτές της βουλής που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν τα οικονομικά των κομμάτων. Τόσα χρόνια τίποτα ύποπτο δεν είδαν, τίποτα μεμπτό δεν βρήκαν. Και κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών φορέων, διακινείται χρόνια και χρόνια μαύρο κομματικό χρήμα. Τα «καημένα» τα έγγραφα τις λένε τις ιστορίες τους. Το θέμα είναι ποιος θέλει να τις ακούσει.

Μας είπαν να μην τα βάλουμε με όλη την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς θεωρούμε ότι οι πολιτικοί πρώτοι θα πρέπει να στηρίξουν τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα.
Μας λένε να μην τα βάλουμε πάλι με τους ισχυρούς. Τους απαντούμε ότι δεν θα σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να έρθει η στιγμή που τέτοιες λογικές θα θεωρούνται παράλογες.
Φίλοι και συνάδελφοι μας λένε να ηρεμήσουμε. Νιώθουμε απογοήτευση που μας το λένε σαν συμβουλή και όχι σαν κίνδυνο.

Να θυμάστε κύριοι που μάθατε εύκολα να παπαγαλίζετε και ποτέ να μην συγκρούεστε αν δεν πάρετε εντολή να το κάνετε. Όταν βλέπουμε πλαστογραφίες και παραποιήσεις αποδείξεων και τιμολογίων, κάνουμε ρεπορτάζ. Δεν σιωπούμε. Όταν μάλιστα οι πλαστογραφίες αποδεικνύονται και ακούμε τους άλλους να μιλούν για ανεπαρκή στοιχεία, τότε απλά εμείς τους συστήνουμε τη – βασανιστική για αυτούς- υπομονή.

Ζήτω το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: