Κυριακή 19 Αυγούστου 2007

"Όλα τα ζώα είναι ίσα. Απλώς κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα"-Τζόρτζ Όργουελ

Πέρυσι το καλοκαίρι διάβασα το "1984" του Τζορτζ Όργουελ. Ξετρελάθηκα. Είναι προφητικό, ιδιοφυές, απόλυτα ανατρεπτικό, βαθύτατα πολιτικό, αποθεωτικό αριστούργημα. Είναι από τα βιβλία που δεν τα αφήνεις με τίποτα. Που παρακαλάς να μην τελειώσουν. Που σε κάνουν να φας γρήγορα και να κοιμηθείς λίγο για να βρεις χρόνο να διαβάσεις περισσότερο. Το αριστούργημα αυτό αποτελεί ένα από τα 100 πιο πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών.

Φέτος το καλοκαίρι διάβασα τη "φάρμα των ζώων" του ιδίου.

Συμπέρασμα. Πρώτον: Ο μαλάκας ο Μάνος διαβάζει βιβλία κάθε καλοκαίρι. (Θα το αλλάξω αυτό). Δεύτερον: Ο Τζορτζ Όργουελ αξίζει να λέγεται διανοητής, φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός ή κάτι άλλο.
Νομίζω ότι ο τίτλος "συγγραφέας" είναι λίγος για αυτόν τον τύπο που έχει μια απίστευτη διεισδυτική ματιά πάντα στην ουσία των πραγμάτων με τέτοιο τρόπο που δεν γίνεται να μείνει ασυγκίνητος κανείς.
Σας τον προτείνω τουλάχιστον ανεπιφύλακτα. Αν δεν έχετε διαβάσει καθόλου Όργουελ, ετοιμαστείτε να πάθετε σοκ..!! Τυχεροί....

5 σχόλια:

Bolek είπε...

ΣΑΨΑΛΗΣ: ΤΡΕΛΛΟΣ, ΧΑΖΟΣ
ΣΑΨΑΛΩΘΗΚΑ: ΤΡΑΛΛΑΘΗΚΑ, ΧΑΖΕΨΑ (ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ "ΣΑΨΑΛΩΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ)

tzonakos είπε...

Την Φάρμα Των Ζώων διάβασα πριν 15 χρόνια. Ο τύπος έιχε δει απο τότε πολύυυ μακριά.
Μπορεί πολλοί να πίστευαν οτι έλεγε βλακίες.
Ομως οτι έλεγε ήταν σωστό, προφητικό.
Καλησπέρα Μάνος

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως. Όσο για το διάβασμα είναι μια συνήθεια που δεν πρέπει να αλλάξεις. Για πολλούς λόγους. Καλημέρες

Μάνος είπε...

Εννοούσα ότι θα έπρεπε να διαβάζω συχνότερα αλλά με πιάνει η αποβλακωμένη κούραση της ρουτίνας και της πολλής δουλειάς το χειμώνα. Αυτό θα αλλάξω. Καλησπέρα σας.

Μαρουλάκι είπε...

Μοναδικός ο Τζωρτζ 'Οργουελ.
Και είπε και εκπληκτικά πράγματα.

Άυριο γράφω έκθεση στο σχολείο(ακόμα δεν αρχίσαμε) σχετικά με τη Δημοκρατία. Συγκεκριμένα μας δίνεται ένα κομμάτι από κάποια εγκύκλιο που είναι ο θεσμός της Δημοκρατίας. Και πρέπει να το σχολιάσουμε. Ψάχνοντας στο ίντερνετ για να βρω πληροφορίες που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στην αυριανή έκθεση βρήκα αυτό το blog. Βλέποντας την ανάρτηση αυτή θυμήθηκα την Φάρμα των ζώων. Αποφασισα να ξαναδιαβάσω κάποια κομμάτια του βιβλίου και μπορώ να πω ότι βρήκα υλικό για την έκθεση! Να ναι καλά το blog που μου θύμησε το βιβλίο!!!